Les torres guaites de la costa valenciana al segle XVI formen la nova exposició que acull Vilamuseu

Les dues torres guaites del Xarco i l'Aguiló formen part de l'exposició itinerant que promou la Universitat de València i la Generalitat i que es podrà visitar a Vilamuseu fins al 23 de juny.

  

Imagen que acompaña la notícia
Vilamuseu acull des d'hui fins al proper 23 de juny l'exposició “De temor i seda. Les talaies de la costa”. La mostra explora la història de les torres de vigilància al llarg dels aproximadament 500 quilòmetres de costa de la Comunitat Valenciana al segle XVI.
 
A l'acte d'inauguració hi ha assistit el comissari de l'exposició i director de la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València, Luis Arciniega, i la regidora de Patrimoni Històric, Rosa Llorca. Arciniega ha explicat que “durant el segle XVI la costa valenciana va patir molts atacs per part de pirates barbarescos per la qual cosa es van construir moltes de les talaies encara avui existents, que el 1552 van formar un sistema coordinat de control del territori”. En aquest sentit, ha assenyalat que "la construcció d?aquestes torres va ser finançada per l?impost de la seda, a fi que els llocs que no disposaven de suficients recursos per combatre el temor dels corsaris, comptaren amb diners per construir les torres de vigilància, un procediment modèlic als regnes hispànics de l'època”.
 
Entre aquestes construccions hi ha la torre del Xarco i la torre de l'Aguiló, localitzades als extrems nord i sud de la Vila Joiosa i que van ser construïdes per ordre del Rei Felip II com a part de defensa del municipi. En aquest sentit, l'edil Rosa Llorca ha assenyalat que aquestes dues torres són importants en la història de la Vila Joiosa, a més que tenen un paper clau a l'origen de les festes de Moros i Cristians, declarades d'Interès Turístic Internacional, ja que les festes recreen un dels atacs barbarescos en què les torres van ser protagonistes”. A més, Llorca ha indicat que aquesta mostra itinerant complementa l'exposició “Música, Pólvora i Desembarc” que allotja Vilamuseu, ja que el seu recorregut comença amb els atacs sarraïns com a origen de la festa. “Les nostres festes patronals commemoren un atac de pirates barbarescos el 1538, on la creació d'aquestes torres com a vigilància esdevingueren essencial per a la protecció dels habitants de la Vila Joiosa. Segons la tradició, els habitants van mostrar gran valentia en resistir l'atac i van aconseguir repel·lir els invasors i nosaltres vam rememorar aquest moment històric la matinada del 27 al 28 de juliol amb el nostre espectacular Desembarcament a la platja centre”.
 
"De temor i seda. Les torres de vigilància de la costa" és una exposició itinerant fruit del treball de recerca de la Càtedra Demetrio Ribes, de la Universitat de València, que fa dues dècades que promou la investigació i difusió de la història del transport i les infraestructures, l'obra pública i l'enginyeria a la Comunitat Valenciana, per la qual cosa compta amb la col·laboració de la conselleria de Medi Ambient, Aigua i Infraestructures. L'exposició mostra un patrimoni vinculat al mar, la vigilància i la seguretat en la navegació i la dels habitants propers a la costa i que, actualment, conforma un paisatge de gran valor històric i cultural. Es presenta de manera didàctica, amb un enfocament gràfic i audiovisual i enfocat cap al sector turístic, per la qual cosa la informació es presenta en valencià, espanyol i anglès i recorrerà diverses localitats de la Comunitat Valenciana.

Totes les imatges

Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia
Imagen que acompaña la notícia

Notícia publicada el 30 d’Abril de 2024